Friday 21 October 2011

sERuNDinG dAGiNg (nASi aMBeNG)

Sebenarnya ade org tak letak daging...tapi aku suke ade daging...barulah nyum!nyum! maka aku post kan la resepi yang ade daging...masak serunding daging versi menyerupai masak daging/ayam ungkep...cume bezanya yang ni ade kelapa...itu jer...hehehe...

ini baru separuh masak setelah air kering...
teruskan kacau sampai kaler nyer bertukar keperangan..dan betul2 garing...


Serunding Daging

Bahan A
1kg daging
1 1/2biji kelapa parut
Garam
Gula
Serbuk perasa
Minyak masak
Air secukupnya
Serai

Bahan B(kisar)
15 ulas bawang merah / 8 ulas bawang besar
7 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit
Secawan ketumbar
3sudu jintan

Penyediaan
1.       Potongkan daging ikut saiz sesuai.
2.       Kisarkan bahan B hingga hancur. Kemudian gaulkan daging daging bersama kelapa parut. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
3.       Panaskan minyak (agak-agak dgn daging tadi) dan masukkan daging dan serai, gorengkan dalam 5minit. Kemudian masukkan air (agak2 untuk melembutkan daging) tutup dan biarkan mendidih (dalam 45 minit hingga sejam, jika air kering tambahkan lagi). Bila daging mcm dah lembut, keringkan (kacau jgn ditinggalkan nnt hangus pulak...) hingga garing.
4.       Siap untuk dihidangkan.

* guna kelapa parut yang muda lagi sedap sebab lemak je rasa nyer tu...

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik