Pepagi dah meroyan tengok gambo kek...aduiii...dah lame tak buat nih...tekak dah teringin...resepi ni aku olah dari internet...sumber pelbagai...aku susun ikut senang aku nak ready bahan and buat kek...senang sangat-sangat...semua orang boleh buat...even kakak aku yang memang malas nak buat katenye...pon boleh buat...hehehe...gara-gara anak-anak die rajin membaking macam aku...hewhewhew...jom kongsi ilmu dan resepi...layanzzz....
![]() |
ini kek raya haji tahun lepas bawak g uma mertua || nice sangat |
KEK COKLAT MOIST DENGAN TOPPING COKLAT
Bahan A (masak dengan api sederhana hingga sebati & sejukkan)
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1 cawan minyak/mentega cair
1 cawan susu cair/air panas
½ cawan susu pekat
Bahan B (dipukul sikit)
Telur 2 biji
Bahan C (ayak)
1 ¼
cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Topping (double boiling-masak atas air mendidih)
1 ½
cawan coklat masakan
1 sudu mentega
1 cawan whipping cream/ susu segar
1 sudu gula (utk kurgkan rasa pahit
coklat)
Penyediaan
Campurkan bahan A, bahan B dan bahan C.
Kukuskan selama 15-20 minit.
Sejukkan dan letak topping.
Tabur hiasan ikut kesukaan masing-masing.
Tabur hiasan ikut kesukaan masing-masing.
(Kalau tak nak letak bahan B pun
boleh juga)
Note: Bakar boleh....kukus pon boleh...(^_^)
Sukatan gunakan cawan/sudu metrik ye...barulah tepat...
Meh la pakat buat kek coklat...simpan dalam peti ais lagi feeling rasa die...hmmm...nyum...nyum...
Sukatan gunakan cawan/sudu metrik ye...barulah tepat...
Meh la pakat buat kek coklat...simpan dalam peti ais lagi feeling rasa die...hmmm...nyum...nyum...
No comments:
Post a Comment