Yang ni pulak mee goreng yang biasanya dicampur sekali dalam nasi ambeng (sambal goreng,serunding,ikan masin,ayam kicap/goreng,tahu&tempe goreng)...lain org lain versi nye dan ini mmg aku cedok dari mak sebab dari kecik aku dah biasa makan ni jadi aku rase ini yang paling best!makan panas-panas mmg A!=)
hehehe...yang pon gambo dalam kuali gak...comot je...
Mee Goreng
Bahan A
1kg mee kuning
Lada putih
Daun sup
Taugeh
Bahan B
8 ulas bawang besar (hiris)
5 ulas bawang putih (hiris)
Segenggam ikan bilis (tumbuk)
3 sudu udang kering (tumbuk)
Bahan Lain
Kicap
Gula
Serbuk perasa
Penyediaan
1. Taburkan lada putih pada mee kuning dan ketepikan.
2. Tumiskan bahan B hingga layu, perasakan secukupnya kemudian masukkan mee kuning dan tuangkan kicap secukupnya (jgn hitam sgt.agak-agak saje) sambil dikacau. Masukkan juga taugeh dan daun sup.
3. Gaulkan atas api sederhana dalam 5-10minit
4. Siap untuk dihidangkan.
senang kan?silalah cube...=)
No comments:
Post a Comment